B. Kiss Csaba: Kisstíl

John Gay – Johann Christoph Pepusch: Koldusopera -

A negyedéves zenésszínész-osztály tagjai tudásuk legjavát mutathatják be a TRIP Hajó belsejében.

A TRIP Budapest egyik legfiatalabb színházi műhelye; bázisa az azonos nevű, a budai rakpartnál kikötött hajóban található. Itt, a hajó belső terében mutatta be Novák Eszter és Selmeczi György színészosztálya John Gay és Johann Christoph Pepusch Koldusopera című operáját, az angol balladoper műfajának úttörő alkotását. Az 1728-as zenemű, amelyben a korabeli olasz operákkal szemben az áriákat nem recitativók, hanem prózai részek szakítják meg (vagy a prózai részeket szakítják meg áriák – ahogy vesszük), sajátos angol operajátszást akart teremteni az egyeduralkodó itáliai operák ellenében. A magyar nyelvű közönség legutóbb a temesváriak előadásában, Kokan Mladenović rendezésében láthatta a darabot, amely Budapesten, a Nemzeti Színházban is vendégszerepelt.

koldus1Hunyadi Máté (balról az első) és Brasch Bence (középen) / Fotók: Gálos Samu Mihály / A fotók forrása: az SZFE fb-oldala

A Koldusopera szereplői kisstílű bűnözők, kurvák és kurvapecérek: semmi magasztosság, semmi fentebb stíl. A főhős Macheath kapitány, a pénzes emberek meg-, és a női szívek elrablója, bandavezér, aki egyszerre bolondítja magába megbízójának, Peachum-nek, illetve a börtönfelügyelőnek, Lockit-nek a lányát. A két fiatal hölgy, Polly és Lucy minden nemes és nemtelen eszközzel küzd egymás ellen a dicstelen lovagért, akinek a nyaka körül egyre inkább szorul a hurok, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

A szövegkönyvet jegyző és az opera dallamvilágát részben korabeli angol dalokból összeállító John Gay igazi vígoperát komponált, a történetet ráadásul azzal is idézőjelbe téve, hogy az előadás elején megjelenik az író, a Koldus, aki hosszas magyarázkodások kíséretében tárja művét a közönség elé. Állandó közbeszólásait a másik reflektív figura, a Színész szakítja meg, hogy végre elkezdődhessen a tényleges darab. Ezzel a kerettel Gay már eleve komolyan vehetetlenné teszi az amúgy sem nagyon komolyan vehető sztorit, amelyben a korabeli Anglia összes lumpen eleme felvonul. A szerző azonban nem hagyja ki, hogy a hatalom csúcsán ülőknek is jókorát oda ne szúrjon; a rablókból és kurvákból álló trupp ugyanis kimondja, jobban mondva kiénekli az igazságot: a valódi tolvaj nem más, mint a politikus.

koldus2Széles Flóra és Czvikker Lilla

A Koldusopera kiváló lehetőséget teremt arra, hogy egy zenésszínész-osztály ifjoncai megmutassák, mit tudnak; egyszerre kell ugyanis prózai komikusi vénáról tanúbizonyságot tenniük és bizonyítaniuk énektehetségüket. A negyedéves színészek át is mennek a vizsgán: valóban jó hangú énekeseket hallhatunk, akik láthatóan nagy élvezettel játsszák komikus szerepeiket, összeszokott társulat képét mutatva. Egy-egy színészt nem is emelnék ki különösebben, leszámítva a Macheath-et játszó Brasch Bencét, aki korábban egy tehetségkutató énekeseként vált országosan ismertté, de újra beült az iskolapadba, hogy diplomás zenés színésszé képezze ki magát. Brasch jól hozza a léhűtő, szoknyavadász rablóvezér szerepét, figyelni kell rá a színpadon.

koldus3Brasch Bence és Borsi Balogh Máté

A zenei vezető az egyik osztályfőnök, Selmeczi György, a rendező a másik, Novák Eszter. Nézőként azt mondhatom, jól rakták össze az előadást, hogy mindenki megmutathassa képessége legjavát, még ha egyesek több, mások kevesebb szerepet is kapnak, egyesek szólóban is, mások csak kórusban énekelnek. A négytagú zenekar mellett egy-egy színész tangóharmonika-, illetve gitártudását is prezentálhatja, míg a Koldust játszó Fáncsik Roland és a Színészt alakító Fekete Gábor inkább prózai színészként mutatkozhatnak be. A Koldusopera az osztály életében bizonyára fontos lépés, a közönségnek pedig három óra kellemes kikapcsolódást nyújtó, szórakoztató produkció.

John Gay – Johann Christoph Pepusch: Koldusopera (Színház- és Filmművészeti Egyetem)

Zenei vezető: Selmeczi György. Fordító, dramaturg: Sándor Júlia. Díszlet: Hermann Anett. Jelmez: Pajor Patrícia. Mozgás: Blaskó Borbála. Rendező: Novák Eszter.

Játsszák a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves zenés szakirányú színművészhallgatói: Imre Krisztián, Kurucz Dániel, Brasch Bence, Jenővári Miklós, Borsi Balogh Máté, Hajdu Péter István, Hunyadi Máté, Fáncsik Roland, Fekete Gábor, Bori Réka, Czvikker Lilla, Széles Flóra, Józsa Bettina, Nagy Bakonyi Boglárka, Ladányi Júlia, Mentes Júlia Virginia, Litauszky Lilla. Karmester: Szabó Mónika, Szép András. Zenészek: Kéringer Dávid, Császár Péter.

Kassa – TRIP Hajó, 2018. április 15.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu