Turbuly Lilla: Egy százéves metoo-történet

Szép Ernő: Az igazgató úr / Freeszfe Egyesület / Pinceszínház -

Sokan sírjuk vissza az ódrys vizsgaelőadásokat, de lassan megtanuljuk, hol találkozhatunk a Freeszfe előadásaival.

Szép Ernő eredetileg Igazgató úr! címmel született egyfelvonásosát viszonylag ritkán játsszák, ha mégis, általában valamelyik másik egyfelvonásosával párban. Pedig a közel száz évvel ezelőtt született darab nagyon is alkalmas arra, hogy húsbavágóan mai történetnek érezzük, hiszen hatalmi visszaélésről, munkahelyi zaklatásról, női kiszolgáltatottságról szól. A finom hangú stílusművésznek ismert szerző meglepő nyíltsággal és keménységgel mutatja meg egy családfenntartó, éppen ezért igazgatójának kiszolgáltatott fiatal lány és a munkáért cserébe „metreszséget” (Szép Ernő még így hívta) követelő főnök párharcát. Mindezt abban a korban, amikor a főnök – titkárnő viszonyt könyvekben és filmeken általában édesbús szerelmi románcként ábrázolták.

Voltak azért előadások belőle a közelmúltban is: 2014-ben Dunaújvárosban Szikszai Rémusz a Májussal együtt rendezte meg. 2012-ben pedig Vékes Csaba rendezésében készült egy tantermi színházi átirata, amelyben egy iskolaigazgató zaklatott egy diáklányt.

272297223 410408690834383 4916467518292531929 nBánki Mihály és Rezes Dominika / Fotó: Lázár Todoroff

Hogy a Freeszfe Egyesület végzős színész osztályában ezt a darabot választották az egyik vizsgaelőadásnak, az a színházi világot is megrázó metoo korszakra és az egyetemmel kapcsolatos hatalmi harcokra gondolva, egyáltalán nem meglepő.

Rózsa István díszlete az 1930-as éveket idézi: polgári stílusban berendezett igazgatói irodát látunk, korunk mindenféle technikai kütyüje nélkül. Ezért lesz meglepő, hogy az előadás végén mégis előkerül egy, jelezve a történet aktualitását. A jelmezek (Kálmán Eszter munkái) a díszlethez képest inkább az időtlenséget tükrözik. A legfeltűnőbb Ida kisasszony túlméretezett ruhája és szintén túl nagy, kinyúlt kardigánja. Valahogy figyelmet követel ez a ruha, főleg attól, ahogy Rezes Dominika viseli. Amikor az elbocsátás hírére összetörik, hajlott nyakán, vállán szánalmasan lóg,amikor öntudatosan kihúzza magát, és taktikus harcba száll a főnökével, mindjárt másként áll rajta.

Mivel vizsgaelőadásról van szó, az igazgatót játszó Bánki Mihály nem az a lánynál jóval idősebb figura, aki a darab szerint lenne. A hatalmi visszaélés azonban nem életkor kérdése. Merev testtartásával, pengére húzott szájával, könyörtelenül racionális főnökként indít, később, ahogy lepleződnek az igazgató motivációi, a gyerekes akarnokságtól a dühkitörésig sokféle állapotot mutat meg. A darab azonban több lehetőséget kínál a női főszereplőnek, és ezzel Rezes Dominika maximálisan él is. Nem az a szabványos naiva alkat, és nem is próbál az lenni. Ida kisasszonyából szögletes báj és az elhatározáson túli, eredendő tisztesség sugárzik, ami minden észérv ellenére sem engedi, hogy meghajoljon. Jól felépített, feszültséggelteli párharcot láthatunk, a szópárbajok mellett fizikai összecsapásokkal.

(A tapsrendnél szemmel látható volt a kettejük közötti különbség, ahogy Bánki Mihály azonnal ki tudott lépni a bicskanyitogatóan ellenszenves szerepből, és már a mosolygó színészt láthattuk, Rezes Dominika viszont még benne maradt, nem engedett a feszültsége.)  

272242654 297551802340291 4870575331621591929 nRezes Dominika és Bánki Mihály / Fotó: Lázár Todoroff

A bemutatón Polák Ferenc helyett Bezerédi Bendegúz ugrott be az irodavezető kis szerepére, amelynek Bezerédi Zoltán rendező egy váratlan csattanóval adott nagyobb hangsúlyt. Az irodavezető ugyanis lehallgatta (mobiltelefonnal rögzítette) az igazgató és Ida párharcát, ezzel alapozva meg egy későbbi, más jellegű hatalmi visszaélést.

Sokan sírjuk vissza az ódrys vizsgaelőadásokat, de lassan megtanuljuk, hol találkozhatunk a Freeszfe előadásaival. Ezek közé a helyek közé most felsorakozott a Pinceszínház is. Az igazgató úr bekerült a repertoárjukba, érdemes megnézni, a téma mellett Szép Ernő és a két színésznövendék is megérdemli a figyelmet.    

Szép Ernő: Az igazgató úr (Freeszfe Egyesület – Pinceszínház)

Játsszák: Rezes Dominika, Bánki Mihály, Polák Ferenc (a bemutatón beugróként Bezerédi Bendegúz).

Díszlet: Rózsa István. Jelmez: Kálmán Eszter. Dramaturg: Bíró Bence. Osztályvezető tanárok: Székely Kriszta, Máté Gábor. Rendező: Bezerédi Zoltán.

Pinceszínház, 2022. január 20.

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu