Szekeres Szabolcs: Réka megérkezett

Tünet Együttes: Nothing Personal / Jurányi ház -

Az állandósult bizonytalanság a vonzereje a Tünet Együttes vállalkozásának.

Mert valahogy csak el kell kezdeni. Próbáltad halogatni, ám a terv kitartóan mocorog benned. Óvatosan reménykedve indulsz felfelé a meredélyen, holott tudod, hogy ezúttal sem lesz könnyű megtartani az egyensúlyt. Lelkes energiád átsegít a kezdeti akadályokon. Hamarosan elkészülsz néhány részlettel. Mindez megelégedéssel tölt el, ám megállsz egy pillanatra, mert egyben szeretnéd látni az eddigieket. Javítani kezded a lendületed miatt véglegesnek hitt részeket. Eleinte kisebb változtatásokat eszközölsz.

Tunet 007Szabó Réka / Fotók: Mészáros Csaba

Górcső alá veted magad és elbizonytalanodsz. Rádöbbensz, hogy nem elég jó az, amit csinálsz, talán ismétled is önmagad, és ez utóbbi a legrosszabb. Mindenesetre ennyi nem lesz elég, ez biztos, ezért gondolod újra az egészet. Végül be kell vallanod magadnak, hogy rossz és vállalhatatlan irányba indultál. Úgy, ahogy van használhatatlan a műved. Kíméletlenül és dühösen törölsz mindent. Jönnek az álmatlan az éjszakák. Most nem tűnik úgy, hogy lesz valami a tervedből, de nem adod fel.

Nem véletlen, hogy a Tünet Együttes legutóbbi bemutatójának táncművészek mellett zenész, és író a szereplője. A Nothing Personal ugyanis az alkotás gyötrelmesen eufórikus folyamatát teszi átélhetővé és talán megérthetővé a közönség számára.

Háromszor ismétlődik a jelenet, amelyben hárman állnak szemben a nézőtérrel. Márkos Albert mindannyiszor türelmetlenül ütögeti nadrágszárát a nagybőgője vonójával. A mozdulatlan Szász Dániel és Peer Krisztián kihívóan nézi a közönséget. Réka minket küldött, halljuk tőlük. Mindig más és más mondja az előbbi mondatot. Szabó Réka akkor jöhet el, ha összeáll az egész, de ez utóbbira kevés az esély. Az állandósult bizonytalanság a vonzereje a Tünet Együttes vállalkozásának.

Tunet 003Peer Krisztián

A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban látható előadás erényeként a próza és a mozgás harmóniája említendő első helyen. Az előbbi a humorával, az utóbbi a drámaiságával hat a publikumra. Az író Peer Krisztián ritmusérzékét profi színész is megirigyelheti. Peer több alkalommal rugaszkodik neki élete egy-egy fragmentumának. A sztorik egy őszinte és alapjaiban aszociális személyiséget mutatnak be. Oly csapongón beszél, ahogyan mozog: a felsőtest nem nyugszik egy rövid ideig sem. Nemcsak azzal tart feszültségben, hogy élénken gesztikulál. A történetmesélés hangulati irányát relativizálja. Peer majd minden második, ironikus mondata idézőjelbe teszi az előbbit, a komolynak tűnőt.

A Jeli Sára Luca tervezte hatalmas, megfordított ágy a díszlet. Ezen az alakítható, gyúrható epedán játszódnak a két mozgásművész, Szabó Réka és Szász Dániel ambivalens közelítési kísérletei. A férfi és a nő testének örök játéka ez. A férfi lassan mozdul és jobbára szögletes a mozgása. A nő próbálja csökkenteni a távolságot kettejük között. Ám a férfi hideg és veszélyes. A nő a viharos szélben hajladozó nyírfaként próbálja őrizni harmóniáját. A férfi kígyóként közeledik hozzá a sivatag homokjában. A nő, leküzdve átmeneti félelmét, érintésre vágyik.

Tunet 005Szász Dániel és Márkos Albert

A duó sokatmondó jelenete Narkisszosz mítoszának cserepeit meséli. Szász lovagi páncélba bújtatott teste megközelíthetetlen. Mégis lazán, már amennyire a páncél engedi, mozogni kezd. Komótos, önszerető mozdulatai azonban nem találnak el a másikhoz. A hódításra kész hím csakis saját magát értékeli. Eközben Szabó sejtelmesen izgalmas teste az epeda alatt nyugtalan vágyakozással tágul behatolásra váró vaginává.

A Nothing Personal a címével ellentétben személyes, sőt intim témákat állít a középpontba. A test és a beszéd vallomásaiból áll össze a Tünet Együttes nyugtalanító produkciója. A teremtés a legbensőbb dolgokat fedi fel az alkotóról. Szabó Réka a zárlatban térdre kényszerül. Percekig artikulálatlan hangon vinnyog. Akár a biztonságot adó anyaméhből a világra vergődő, kétségbeesett újszülött. Szabó négy lábon sem tud megállni, aztán nehezen, de csak sikerül. A művészi kétely előadása biztos lábakon áll, de a fények kihunyta után az alkotók látják a hibákat, és kezdődhet minden elölről. A Nothing Personal elkészült. Réka megérkezett.

Tünet Együttes: Nothing Personal

Játsszák: Peer Krisztián, Szabó Réka, Szász Dániel.

Zeneszerző, zenész: Márkos Albert. Díszlet-jelmez: Jeli Sára Luca. Fény: Szabon Balázs. Produkciós asszisztens: Barna Alexandra. Szakmai konzulens: Czakó Máté, Gőz István. Rendező: Szabó Réka.

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, 2022. február 25.

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu