Szekeres Szabolcs: Kihunynak a fények

Örkény István: Pisti a vérzivatarban / Freeszfe

Mindannyian Pistik vagyunk. Hiába nem éltünk a megjelenített események idején, cipelhetjük elődeink terhét halálunkig.

Örkény István drámaírói életművének utolsó tíz évében A holtak hallgatása, a Vérrokonok és a Pisti a vérzivatarban trilógiát alkot. Az előbbi színjátékok nemcsak azért tartoznak össze, mert a köz emberének szemszögéből láttatják a huszadik századi magyar történelem és politika sorsfordító eseményeit. A trilógia darabjai az egyenesvonalú, jól összefoglalható történet helyett szaggatott cselekménysorokat működtetnek.

Az Aczél György irányította kultúrpolitika tízéves huzavona után, 1979-ben a Pesti Színházban engedélyezte a Pisti a vérzivatarban premierjét. Az akkor már nagybeteg Várkonyi Zoltán és Marton László közös rendezésében színpadra állított groteszk játék eredeti szövege kétrészes, egész estét betöltő előadást ígér. A szerző szinte kaleidoszkóppal vizsgálja a magunk mögött hagyott század magyar politikájának hajtűkanyarait és zsákutcáit, nem hagyva kétséget a felől, hogy őrült nehéz volt megtalálni a bűntelen politikai oldalt. Már amennyiben lehetett egyáltalán.

2022.04.18. Örkény István: Pisti a vérzivatarban főpróba a budapesti Auróra alagsori termében.Játsszák:Berényi Nóra Blanka, Börcsök Olivér, Gloviczki Bernát, Hevesi László, Jakab Balázs, Kádár Kinga, Polák Ferenc, Anton Szász Gabi, Turi Péter, Váradi GergelyZenekar:Deák-Volom Dávid, Márkus István, Pirisi Máté, Váczi KristófLátvány: Fülöpp Réka. Juhos-Kiss CsengeDramaturg: Sahin-Tóth SáriAsszisztens: Fülöpp RékaRendező: Gardenö Klaudia#FreeSzFE #LeicaFotók: Todoroff Lázár

A darab rendhagyó felépítése szinte kiált a konfrontációs tér helyett a formabontó helyszín után. Az író hagy némi időt a színésznek belehelyezkedni a következő szerepébe, a nézőnek pedig lehetőséget arra, hogy szembesüljön a színpadi idő múlásával.

A Freeszfe produkciója azonban elhagyja a központba helyezett jelenetek előtt a felvezetéseket. Gardenö Klaudia rendező és Sahin-Tóth Sári dramaturg szokatlanul szikáran drámai szövegkönyve összesen egy órát engedélyez.

Gardenö rendezésének egyik erénye, hogy a dramaturgiai beavatkozások ellenére a darabot nem ismerők is érzelmileg bevonódhatnak a cselekménybe. Nem kevés ez egy ennyire mozaikos szerkesztésű, gyorsan változó és alakuló szubjektumokkal dolgozó játék esetében. A másik erősség az, hogy a rövid jelenetekben néhány színésznek lehetősége nyílik többféle szerepre.

A legnehezebb a címszerepet adó Börcsök Olivér dolga, hiszen Pisti folyton alakulófélben lévő ember, máskor allegória, egyébkor meg az aktuális korszakot jellemző ideológia. Megannyi kabinetalakításból épül fel Pisti karaktere. Börcsök játéka a körkörösségre épül. Csapott vállú, beesett mellű, az élet értelmét kereső kamaszként kezd. Később hiába szerez több életre is elegendő benyomásokat, a zárlatban már újra gyermek. Börcsök Pistije szép villanásaiban próbálkozik a felnőtt léttel, ám tapasztalatai visszalökik a kamaszkorba. Ilyen például az, amikor a nyilasok készülnek a Dunába lőni a zsidókat, ám az eredetileg a kivégzőosztagba sorolt Pisti több alkalommal is beáll a kivégzendők közé.

2022.04.18. Örkény István: Pisti a vérzivatarban főpróba a budapesti Auróra alagsori termében.Játsszák:Berényi Nóra Blanka, Börcsök Olivér, Gloviczki Bernát, Hevesi László, Jakab Balázs, Kádár Kinga, Polák Ferenc, Anton Szász Gabi, Turi Péter, Váradi GergelyZenekar:Deák-Volom Dávid, Márkus István, Pirisi Máté, Váczi KristófLátvány: Fülöpp Réka. Juhos-Kiss CsengeDramaturg: Sahin-Tóth SáriAsszisztens: Fülöpp RékaRendező: Gardenö Klaudia#FreeSzFE #LeicaBörcsök Olivér

A szövegbeli húzások miatt Pisti olyan megjelenített személyiségrészének, mint amilyen a Kimért (Hevesi László), vagy a Félszeg (Gloviczki Bernát) nem marad elég lehetősége a játékra. Azonban Jakab Balázs a Tevékeny alakítójaként érdekes útnak rugaszkodik neki több alkalommal is. Jakab játssza a férfit, aki képtelen megfelelni a jogos elvárásoknak. A Tevékeny előbb nemi felvilágosítóként sikertelen, aztán nincs meg a kellő belső tartása papként a kivégzés előtt, hogy hitével erőt adjon sorstársainak. Elmondhatom, hogy annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít – jegyzi meg önmagáról megbízható pártkáderként, aki maga sem tudja, hogyan került az általa vezetett gyár élére az 1950-es évek Magyarországán.

Tévesen jósnőnek mondják, mert a mindig bizonytalan magyar jövővel foglalkozik. Rizi azonban nem az elkövetkezőkből, hanem a múltból merít(ene) erőt. A fülbevalója, ahogy a papucsa is a nemzeti színeinkben játszik. Berényi Nóra Blanka az előadás lelke és elbeszélője. Rizi nemegyszer kezd emelt hangon, hogy fokozatosan váljék bensőségessé a játéka. Meggyőző az, ahogy szövetségest keres bennünk, nézőkben, hogy együtt rakjuk össze a puzzle-t, amelyből kirajzolódhat a kép, hogy valaha is elvonul a vérzivatar a fejünk felől.

2022.04.18. Örkény István: Pisti a vérzivatarban főpróba a budapesti Auróra alagsori termében.Játsszák:Berényi Nóra Blanka, Börcsök Olivér, Gloviczki Bernát, Hevesi László, Jakab Balázs, Kádár Kinga, Polák Ferenc, Anton Szász Gabi, Turi Péter, Váradi GergelyZenekar:Deák-Volom Dávid, Márkus István, Pirisi Máté, Váczi KristófLátvány: Fülöpp Réka. Juhos-Kiss CsengeDramaturg: Sahin-Tóth SáriAsszisztens: Fülöpp RékaRendező: Gardenö Klaudia#FreeSzFE #LeicaBerényi Nóra Blanka

Az utolsó képben, a fejünk felett elhelyezett apró, homályos égők kivételével, kihunynak a fények. Adjon isten jó éjszakát, éneklik a színészek a majdnem sötétben. Az Auróra pincéjében szorosan egymás mellett ülünk, akár a bombázások alatt az óvóhelyen a szüleink és nagyszüleink.

A Freeszfe szimpatikus, mert Örkény szellemi örökségéhez hű előadásában a gyermeki naivitás és a szüntelen rácsodálkozás a világra a groteszk mércéje. Mindannyian Pistik vagyunk. Hiába nem éltünk a megjelenített események idején, cipelhetjük elődeink terhét halálunkig. Nem lehetett jó belenőni a huszadik századba. Az előadásban a nevetségesen torz szemüvegén keresztül láttatott történelmi-politikai tragédiákban az egyéni traumák tükröződnek.

Örkény István: Pisti a vérzivatarban (Freeszfe)

Játsszák: Börcsök Olivér, Hevesi László, Jakab Balázs, Gloviczki Bernát, Berényi Nóra Blanka, Kádár Kinga, Szász Gabi, Turi Péter, Polák Ferenc Anton.

Zenekar: Deák-Volom Dávid, Márkus István, Pirisi Máté, Váczi Kristóf.

Látvány: Juhos-Kiss Csenge, Fülöpp Réka. Asszisztens: Fülöpp Réka. Dramaturg: Sahin-Tóth Sári. Rendező: Gardenö Klaudia.

Auróra, 2022. június 21.

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu