E-book

Katona József: Bánk bán

Dráma öt felvonásban. Csók István képeivel illusztrált díszkiadás. A Pesti Napló ajándéka előfizetőinek. Budapest, 1899. A Pesti Napló 1899-ben megjelentetett díszkiadása társadalmi, irodalmi, kultúrtörténeti ritkaság.

e book cimlapAz eredeti kiadás leginkább csak árveréseken tűnik fel, fakszimile stílusú digitalizált változata ez idáig egyedül a Líra és Logika – Kulturális Alapítvány gondozásában jelent meg, Csók István örökösének hozzájárulásával.
A kötetben az eredeti kézirat alapján kinyomtatott teljes dráma olvasható, melyet Katona József a kolozsvári színház megnyitására kiírt drámapályázatra nyújtott be, 1815-ben. Mellette tanulmányában Jókai Mór személyes tapasztalatai, benyomásai alapján mesél az író koráról, munkásságáról és a drámáról. Zilahi Kiss Béla alapos és hiteles Katona-életrajzában megelevenedik a 18-19. század magyar városainak, vidékeinek képe, társadalma, életmódja, szellemisége, valamint a színházi, az irodalmi élet napi talányai. Tábori Róbert lenyűgöző színháztörténeti titkokba avatja az olvasót: színészgenerációk felvonultatásával eleveníti fel a nemzeti színjátszás és a Bánk bán-előadások történetét 1899-ig.

További részletek ITT olvashatók!

A befolyt összeget a Líra és Logika – Kulturális Alapítvány az alapító okiratában megjelölt célok megvalósítására fordítja, kulturális, elsősorban irodalmi, színházi és képzőművészeti termékek létrejöttét ösztönzi vele.

VásárlásKosárba

*

 

© 2016 KútszéliStílus.hu